fbpx

BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 25 €

Košarica
€0.00
skodelica za kavo

Skodelica za kavo

Opredelitev skodelice za kavo ali kave je izraz. Uporablja se za opis nečesa, kar vam je ušeč ali radi počnete. Na drugi strani pa je to odlično darilo za vašemu obdarovancu.

ZGODOVINA

Začetki kave segajo vse tja v osmo stoletje ali mogoče celo dlje. Številni dokazi nakazujejo, da se je prvič uporabljala že takrat. Imamo tudi dokaze pravih kavnih dreves iz 15. Stoletja, v monasterijih Yemna, in so se širili proti Meki in Medini. V šestnajstem stoletju, pa je prišla v Osrednjo Evropo, Indijo in Afriko.

Zatem pa je kava dosegla tudi Balkan in ostali del Evrope, pravo tako pa tudi Azijo, ne glede na to da je bila prepovedana s strani katoliške cerkve v Krajih Meka in Kairo.

Skodelica za  kavo je vstopila v angleški jezik via “the Dutch Koffie” iz turške beside “kahve”.

Obstaja kar nekaj razlag, kakšen je izvor kavne rastline. Nekateri so omenjali, da je to čudežna droga. Nekateri so se jo bali. Spet drugi pa uporabljali v svojih religioznih obredih. Na primer : kava je pomagala muslimanom, da so lažje ostali budni med praznovanjem Ramadana.

 

Muslimani so prav tako mislili, da je skodelica kave, zamenjava, za vino, ki ga niso smeli uživati.  Tako jim namreč prepoveduje Islam.

Prvič v Evropi

Kava je bila prvič predstavljena Evropi, ko so turki napadli Madžarsko leta 1526. Približno po enem letu, je kava prišla do Dunaja. V svojih zapisih jo je omenjal nemški botanic Leonhard Rauwolf. To je bilo leta 1573.

 

Prvi korak pri ustvajanju sredstev za proizvodnjo je bil evropejec Nicolaes Witsen, podjetnik iz Amsterdama, član upravnega odbora nizozemske družbe.  Joanu van Hoornu, je rekel, naj pripravi nekaj mest, kjer se bo lahko spilo dobra skodelica kave.

Projekt skodelica za kavo, je dosegel uspeh. Nizozemska je zadovoljila potrebe po povpraševanju Evrope z Java kavo. Kavna drevesa so kmalu gojili tudi pod steklom v botaničnem vrtu v Leidenu.

Veliko ljudi je ljubiteljev kave. Tisti pravi, pa spijejo kar nekaj skodelic na dan.

 

 

Darila Skodelice

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj
Darilo za diplomo – kaj predlagamo?
Naprej
Darila za materinski dan- Kje se je vse začelo ?
0
    0
    Vaša Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
    ×